Consultanta rapida

Dreptul Familiei

Dreptul Familiei

De la aparitia Noului Cod Civil in 2009, dreptul familiei exista ca ramura separata de drept numai in doctrina, deoarece codul familiei a fost inclus in Codul Civil.

Servicii

 1. Consultanta juridica
 2.  Redactare actiuni
 3.  Asistenta juridica si reprezentare in procese de:

Cereri frecvente

 •  Divort
 •  Partaj
 •  Pensie de intretinere
 •  Incredintare spre crestere si educare a copiilor minori
 •  Stabilirea sau tagaduirea paternitatii copilului din casatorie sau din afara acesteia
 •  Stabilire program de vizitare minor
 • Substituire acord parinte
 • Decaderea din drepturile parintesti

Divort

In cazul unui proces de divort avem trei situatii: acordul sotilor, din culpa sau pentru separatia mai mare de 2 ani.

In primul caz, acordul se poate da in fata notarului sau ofiterului de stare civila dar daca paratul nu doreste sa participe poate fi reprezentat prin avocat, iar daca reclamantul NU poate sa se prezinte din motive de: sanatate, este detinut sau nu este in tara poate fi reprezentat de avocat dovedin situatia de fapt in care se afla prin inscrisuri.

In cazul desfacerii casatoriei din culpa unuia dintre soti este necesara introducerea unei cereri de chemare in judecata cu dovedirea prin probe a celor sustinute.

In cazul separatiei in fapt mai mare de 2 ani, se poate dovedi cu orice mijloc de proba in instanta.

Partaj

In urma divortului daca exista bunuri comune trebuie partajate dupa cota de contributie a fiecarui sot. Creditele solidare nu se pot imparti, precum si bunurile proprii obtinute inainte de casatorie sau prin: donatie, mostenire, etc.

Existenta bunurilor trebuie dovedita prin inscrisuri. Prin intelegere se poate face la notar, insa daca sotii nu cad de comun acord in privinta cotelor se poate solutiona prin instanta.

Pensie de intretinere

Unul dintre soti poate propune o suma, iar celalalt sa o accepte in fata notarului sau in fata instantei. Dar in momentul in care partile nu pot stabili singure pensia de intretinere, intervine judecatorul prin stabilirea unei sume pana la un maxim de1/4 din venitul paratului in functie de nevoile minorului si situatia sotului debitor. Acesta este un drept la care nu se poate renunta, deoarece este un beneficiu al minorului, parintii nu pot renunta la ceva ce nu este al lor.

Stabilirea sau tagaduirea paternitatii copilului din casatorie sau din afara acesteia

In NCC fata de vechiul cod civil, aceasta actiune nu mai este prescriptibila in timp. Mama, tatal sau copilul pot introduce acerasta actiune oricand. Cea mai intalnita situatie este cand mama nedivortata are un copil cu un barbat dintr-o noua relatie.

Neglijenta oamenilor de a intarzia procedura divortului din: comoditate sau costuri duce la scrierea pe certificatele de nastere ale unor copii numelui actualului sot al mamaei in loc de tatal biologic. Acest lucru se petrece din cauza prezumtiei de paternitate, este prezumat ca sotul este tatal copilului.

Procedura este de durata si destul de costisitoare din cauza testului de paternitate care se face la INML, alte teste nu sunt luate in considerare de la diferite clinici particulare.

Stabilire program de vizitare minor

Sotul care nu locuieste impreuna cu minorul are dreptul de a mentine o relatie cu acesta prin vizitele periodice. Nu exista legislatie sa reglementeze stabilirea programului de vizitare dar parintii sau instanta vor fixa un program in interesul superior al copilului.

Substituire acord parinte

In cazul in care unul dintre parinti nu isi da acordul cu privire la: plecarea minorului din tara, inscrierea la anumite cursuri sau activitati curiculare, etc, acordul acestuia poate fi substituit printr-o hotarare judecatoreasca.

 Decaderea din drepturile parintesti

Exista cateva situatii exceptionale prin care unul dintre parinti poate fi decazut din drepturi: părintele pune în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtare abuzivă, prin neglijență gravă în îndeplinirea obligațiilor părintești ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.

Decaderea din drepturi nu scuteste parintele de la obligatiile de crestere ale minorului.

Studierea dreptului familiei nu a fost neglijata de corpul nostru de avocati, avem experienta a peste 1000 de dosare finalizate in materie de: divort, pensie de intretinere, partaj si multe altele. Onorariile noastre pornesc de la 100lei.

Incepe acum

Contacteaza-ne

Poti lua legatura cu noi prin telefon si email sau poti completa formularul si te cotactam noi.

Telefon : 0756312330
Email : contact@consultantarapida.ro

Formular de contact