Dreptul Familiei
De la aparitia Noului Cod Civil in 2009, dreptul familiei exista ca ramura separata de drept numai in doctrina, deoarece codul familiei a fost inclus in Codul Civil.
Servicii
- Consultanta juridica
- Redactare actiuni
- Asistenta juridica si reprezentare in procese de:
Cereri frecvente
- Divort
- Partaj
- Pensie de intretinere
- Incredintare spre crestere si educare a copiilor minori
- Stabilirea sau tagaduirea paternitatii copilului din casatorie sau din afara acesteia
- Stabilire program de vizitare minor
- Substituire acord parinte
- Decaderea din drepturile parintesti
Divort
In cazul unui proces de divort avem trei situatii: acordul sotilor, din culpa sau pentru separatia mai mare de 2 ani.
In primul caz, acordul se poate da in fata notarului sau ofiterului de stare civila dar daca paratul nu doreste sa participe poate fi reprezentat prin avocat, iar daca reclamantul NU poate sa se prezinte din motive de: sanatate, este detinut sau nu este in tara poate fi reprezentat de avocat dovedin situatia de fapt in care se afla prin inscrisuri.
In cazul desfacerii casatoriei din culpa unuia dintre soti este necesara introducerea unei cereri de chemare in judecata cu dovedirea prin probe a celor sustinute.
In cazul separatiei in fapt mai mare de 2 ani, se poate dovedi cu orice mijloc de proba in instanta.
Acte divort
Care este procedura de divort, ce acte sunt necesare si cat costa un divort
In urma solicitarilor numeroase, telefonice si online pentru informatii despre divort am hotarat sa publicam un articol complet prin care sa raspundem la majoritatea intrebarilor. Cum poti divorta? Unde divortezi? Ce acte sunt necesare pentru divort? Cat costa divortul? Cat dureaza un divort? Divortul la distanta este posibil? Totusi, documentarea online nu inlocuieste asistenta juridica de specialitate, ne puteti contacta pentru a programa consultatie in vederea inceperii colaborarii.
Divortul este modalitatea prin care se desface casatoria, pe cale administrativa (notariat sau la starea civila) sau judiciar (judecatorie). Noi putem sa ducem procedura divortului la capat foarte repede si raspundem nevoilor de consultanta juridica prompt. We can carry out the divorce procedure very quickly and respond to the needs of legal advice promptly.
Divort la judecatorie
Daca sotii nu se inteleg trebuie sa mearga pe cale judecatoreasca. La angajarea unui avocat se face un contract iar la semnarea lui se plateste onorariul stabilit de parti. Contractul se semneaza in momentul in care sotul reclamant/parat aduce actele pentru inceperea procedurilor.
De la semnarea contractului avocatul incepe demersurile pentru desfacerea casatoriei sau formuleaza apararile depinde de caz.
La judecatorie se pronunta divortul: din culpa comuna sau culpa unuia dintre soti; pentru separarea in fapt mai mare de 2 ani; daca unul dintre soti nu este in tara si va fii reprezentat prin avocat in fata instantei. In fata instantei se pot decide chestiuni auziliare: partajul, numele de dupa casatorie, incredintarea copiilor minori, custodia, programul de vizita, pensia de intretinere, etc.
Actele necesare pentru inceperea procesului de divort sunt:
1. Actul de identitate al celui care intenteaza actiunea
2. Certificatul de casatorie
3. Ceretificatele de nastere
4. Actul de identitate al sotului parat sau macar datele sale. Cea mai importanta este adresa acestuia unde o sa-i fie trimise comunicarile. Fara o adresa acesta nu va ptea fii insiintat despre existenta procesului. Exista posibilitatea citarii prin publicitate dar dureaza foarte mult sa aprobe instanta.
5. Dupa caz: certificatele de nastere ale copiilor minori, dovada veniturilor, actele ce dovedesc dreptul de proprietate aspra bunurilor comune, etc.
Costuri avocat
Onorariile minime impuse de barou in cadrul unui proces de divort; in functie de complexitatea cazului si alti factori externi costurile pot creste.
Acțiuni și cereri referitoare la raporturile de familie :
-o cerere de divort fara minori – 960 lei;
-o cerere de divort cu minori – 1680 lei;
– cererile care au ca obiect si nu sunt accesorii cererii de divorț: stabilirea domiciliului copilului, locuința familiei, stabilireapensiei de intretinere, exercitarea autorității părintești, dreptul părintelui sau/si al altor persoane decât părinții de a avea legături personale cu copilul, – 840 lei;
-tutela si curatela – 840 lei ;
– punere sub interdicție – 840 lei;
-tăgada paternității – 1200 lei ;
-asistare /reprezentare adopție – 1440 lei.
Putem sa redactam documente spre exemplu: cereri de chemare in judecata, intampinari, raspuns la intampinare sau vom proteja interesele dvs. in fata instantei.
Divortul la distanta
Divortul la distanta este posibil cu mandat special (procura sau imputernicire avocatiala). Reprezentarea prin avocat est mult mai utila acesta stiind decursul unui proces si stie sa actioneze in fata instantei.
Contractul avocatial se poate incheia si la distanta prin transmiterea contractului (fax, e-mail, posta curier).
Partajul bunurilor la judecatorie
Partajul se face impartind bunurile in mod egal. In caz ca partile nu se inteleg, considera ca au contribuit mai mult financiar sau ca detin bunuri proprii, partajul se face prin judecatorie. Munca in gospodarie este luata in considerare la contributia sotilor.
Pricedura partajului poate fi rezolvata separat fata de divort.
Cererea de partaj se supune taxei de timbru la valoare ce se calculeaza dupa OUG 81.
Imposibilitati
-nu se poate divorta fara prezenta celuilalt sot decat in cazul divortului pentru separatie in fapt mai mare de 2ani
-nici unul dintre soti nu poate fi sanctionat ca doreste divortul sau ca a parasit domiciliul comun
-prezenta ambilor soti este obligatorie cu exceptia cazului in care unul dintre soti este: in strainatate, incarcerat sau exista alta exceptie prevazuta de lege.
-nimeni nu poate fi obligat sa continue o casatorie pe care nu o mai doreste
Prin imputernicire avocatiala putem sa exprimam acordul dvs. in privinta divortului. Onorariile noastre pornesc de la 100lei.
Pensie de intretinere
Traditional numita pesnie alimentara, acest drept este datorat de catre parintele cu care nu locuieste minorul, de catre sotul de rea credinta, intre frati, descendenti, frati si ascendenti.
Acest drept se naste in momentul aparitiei dreptului de intretinere: in cazul minorului de la nastere, in restul cazurilor momentul este cel in care persoana ajunge la nevoie. Cel care nu plateste poate fi obligat sa achite pensia de intretinere de la momentul introducerii cererii de chemare in judecata, niciodata retroactiv.
Impunere
Cuantumul poate fi stabilit de comun acord sau de catre instanta. Dreptul la pensie de intretinere al minorului este indispensabil. Parintii nu pot renunta la acest drept deoarece este un drept al copilului nu al lor. Se poate stabili o suma globala, plata periodica sau se poate plati in natura. In practica pentru a se evita abuzurile se plateste monetar.
Calculul se face in functie de venitul net al debitorului, pana la 1/4 pentru 1 minor, 1/3 pentru 2 copii si 1/2 pentru 3 sau mai multi copii. La stabilirea sumei se tine seama de nevoile minorului si situatia financiara si nevoiel debitorului.
Plata este datorata pentru minor pana la implinirea varstei de 18 ani si pana la 26 de ani daca urmeaza o forma de invatamant. Veniturile sunt verificate de instanta trimitand adresa catre ITM si ANAF.
Abandon de familie
Aceasta infractiune are in continut, printre altele, neplata pensiei de intretinere pe o perioada de 3 luni consecutive cu rea-credinta. Paratul daca nu are venituri nu poate fi sanctionat penal chiar daca i se stabilise cuntumul pensiei de intretinere la minimul salariului pe economie. Un alt element constitutiv al infractiunii de abandon de familie este alungarea sau lasarea fara ajutor, la nevoie pe cei pe care trebuia sa ii aiba in grija.
In cazul in care paratul plateste pana la terminarea procesului penal nu va fi sanctionat, iar daca plateste pana la terminarea cercetarii cauza va ramane fara obiect astfel nu va fi trimisa actiunea in fata instantei.
Pentru consultanta juridica in domeniu sau redactarea documentelor si asistenta unui avocat partener ne puteti contacta oricand la adresa de e-mail contact@consultantarapida.ro
Reglementari Obtinere pensie de intretinere (alimentara)
In general pensia de intretinere este datorata: de parinti minorului sau copilului lor de maxim 26 de ani care este intr-o forma de invatamant, de copii fata de parintii ajunsi la nevoie, intre soti in anumite conditii, sau intre frati si surori. Suna avocatul tau chiar acum la tel 0756312330!
Pensie de intretinere minor
Pensie de intretinere este datorata de catre parintele ce nu are in grija minorul. Nu are importanta daca parintii au fost casatoriti sau nu. Pensia de intretinere se cere in procedura divortului in mod obligatoriu, nimeni nu poate renunta la dreptul de a primii pensia de intretinere deoarece nu este dreptul parintelui, este un drept al copilului.
Se poate stabili si prin buna intelegere fara a fi nevoie de o conventie sau alta procedura. In procedura divortului, organul competent se pronu8nta asupra cuantumului pensiei de intretinere. Titlu executoriu este numai hotararea judecatoreasca. Adica notarul stabileste pensia de intretinere, iar cu acea incheiere nu se poate merge la executor. Daca parintii nu au fost casatoriti este obligatoriu sa se introduca o cerere in justitie pentru stabilirea pensie de intretinere. Cuantumul pensie de „pana la 1/4” din toate veniturile nete. Pana la 1/4 inseamna ca se poate stabili si mai putin in functie de anumite aspoecte. Pentru a obtine un cuantum mai mare sau pentru a dovedi ca nu puteti plati un sfert si trebuie sa platiti mai putin din anumite considerente recomandam contactarea unui avocat pentru a face aparari intemeiate.
Cererea de chemare in judecata se introduce dupa normele generale de competenta ale instantelor romane.
Daca parintele obligat la plata pensiei de intretinere nu are venituri acesta trebuie sa plateasca procent din salariul minim pe economie. Cand salariul minim pe economie se mareste trebuie introdus un proces pentru marire pensie de intretinere.
Plata pensiei de intretinere
Modurile de plata pot fi variate: se poate plati o suma globala anticipata sau periodic sub forma de rate. Plata este datorata de la introducerea cererii sau de la data pronuntarii hotararii, depinde cum este formulata cererea de chemare in judecata. Unul dintre avocatii nostrii de poate ajuta, trimite un mail la contact@consultantarapida.ro
In cazul minorilor este datorata in functie de nbumarul copiilor: pana la
- ¼ din venitul lunar pentru un copil;
- ⅓ din venitul lunar pentru doi copii;
- ½ din venitul lunar pentru trei sau mai multi copii.
Relatii internationale Obtinere pensie de intretinere (alimentara)
- Parinte plecat cu minorul in strainate – Acesta putem considera ca este cel mai usor caz. Se introduce o actiune in fata instantelor romane fara sa aibe importanta unde se afla paratul. Trebuie sa fie citat la adresa unde locuieste, iar veniturile vor fi urmarite in timpul procesului. Daca nu puteti veni in tara puteti contacta un avocat sa se ocupe de tot, ulterior cu hotararea paratul va fi obligat sa vireze pensia de intretinere in cont sau prin alte metode de transfer al banilor in strainatate.
- Parintele obligat la plata pensiei aflat in strainate – in acest caz reclamantul trebuie sa aiba adresa din Romania dar si din strainate pentru a usura procedura de judecata. Calculul pensiei se va stabili la veniturile paratului din strainatate.
- Parinte cetatean strain – daca este cetatean roman minorul, statul are interes pentru a-l proteja, iar competenta este a instantelor romane. Procedura este cea obisnuita.
Micsorarea pensiei de intretinere
Daca vi se micsoreaza veniturile din anumite motive: pierderea locului de munca, micsorarea salariului, sau apar situatii care schimba starea financiara initiala de exemplu, mai apar persoane in intretinere, sunteti obligat sa platiti aceeasi suma pana nu faceti un proces sa cereti micsorarea obligatiilor. Ia legatura cu un avocat aici!
Marire pensie de intretinere
Daca parintele obligat la plata pensiei de intretinere scapa de obligatii de care s-a prevalat pentru a obtine plata unbei pensii de intretinere mai mici sau a inceput sa castige mai multi bani nu poate fi obligat la plata unei pensii de intretinere mai mari decat dupa castigarea unui proces in fata instantei competente.
Sanctiuni pentru neplata pensiei de intretinere
Hotararea judecatoreasca este titlu executoriu dupa ce devine definitiva, dupa acest moment puteti merge la un avocat sa va ajute cu dosarul pentru executare silita.
O alta optiune este plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie. Conditia ca plata sa nu fie executata timp de 3luni consecutiv cu rea – credinta. Daca pana la terminarea urmariri penale se executa obligatia se poate renunta la introducerea actiunii in judecata.
Contacteaza un avocat!
Infractiunea abandonului de familie drept penal
Editează articolul
Comută la ciornăPrevizualizareActualizeazăAdaugă titlu
Infractiunea abandonului de familie drept penal este reglementata in codul penal este reglementat la art. 378. Aceasta infractiune consta in fapta persoanei care avand obligatia de intretinere fata de cel indreptatit la intretinere savarseste una dintre urmatoarele fapte:
- paraseste, alunga sau lasa fara ajutor, expunand-ul la suferinte fizice sau morale
- neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere
- neplata, cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pesniei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei interesate. Abandonul de familie este denuntat printr-o plangere tardiva daca este introdusa inainte de imnplinirea a 3luni. Reprezentantul legal al persoanei lipsite de capacitate de exercitiu poate formula plangerea prealabila in locul acesteia. Impacarea nu este posibila dar poate fi retrasa plangerea prealabila sau incheierea unui acord de mediere. Abandonul de familie trebuie sa aiba toate elementele constitutive.
Obiectul
Obiectul juridic este reprezentat de relatiile sociale referitoare la obigatiile de intretinere intre membrii familiei, iar obiect material nu exista.
Subiectii infractiunii la Infractiunea abandonului de familie drept penal
Subiectul activ poate fi orice persoana avand obligatia de intretinere fata de subiectul pasiv. Participatia penala poate fi realizata in toate formele.
Latura obiectiva la Infractiunea abandonului de familie drept penal
Parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor a persoanei fata de care exista obligatia legala de intretinere care are ca efect expunerea acesteia la suferinte fizice sau morale. Posibilitatile producerii suferintei fizice sunt suficiente pentru existenta infractiunii.
Neindeplinirea pensiei de intretinere trebuie sa aiba caracter continu prin neindeplinirea obligatiilor stabilite printr-o hotarare judecatoreasca sau conventie notariala.
Urmarea imediata consta in starea de pericol pentru valorile sociale protejate. Legatura de cauzalitate rezulta din materialitatea faptei,
Latura subiectiva (vinovatia) la Infractiunea abandonului de familie drept penal
Vinovatia poate imbraca forma intentiei directe sau indirecte, nu intereseaza mobilul sau scopul infractiunii. Daca paratul nu are posibilitatea sa plateasca deci nu este de rea-credinta nu se aplica dispozitiile prezentei infractiuni. Abandonul de familie este o infractiune continua.
Actele de pregatire si tentativa sunt posibile dar nu sunt pedepsibile. Abandonul de familie poate fi savarsit si de catre mama.
Exista o cauza speciala de nepedepsire daca inainte de terminarea urmaririi penale inculpatul achita integral obligatiile. In acest caz pentru infractiunea de abandon de familie se pronunta achitarea.
Abandon de familie are o latura civila, plata pensiei de intretinere datorata.
Contacteaza un avocat
Daca doriti asistenta pentru a fi reprezentat sau redactare: plangere, cerere, intampinare, etc putem sa va ajutam.
Alte situatii
Am mentionat la inceput alte situatii in care trebuie platita pensia de intretinere, iar acum le vom detalia pe scurt:
- Copii datoreaza pensie de intretinere parintilor ajunsi la nevoie. Parintii ce nu se mai pot ingriji singuri pot obliga pe copii sa-i ajute printr-un proces.
- Intre soti este prevazuta obligatia de intretinere si dupa incetarea casatoriei in situatii exceptionale: soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.
- Intre rude pe linie directa, frati si surori este prevazuta obligatia de intretinere in cazul in care unul este aflat intr-o stare de neputinta sau imposibilitate de a se intretine singur.
Onorariile noastre pornesc de la 100lei.
Partaj
In urma divortului daca exista bunuri comune trebuie partajate dupa cota de contributie a fiecarui sot. Creditele solidare nu se pot imparti, precum si bunurile proprii obtinute inainte de casatorie sau prin: donatie, mostenire, etc.
Existenta bunurilor trebuie dovedita prin inscrisuri. Prin intelegere se poate face la notar, insa daca sotii nu cad de comun acord in privinta cotelor se poate solutiona prin instanta.
Pensie de intretinere
Unul dintre soti poate propune o suma, iar celalalt sa o accepte in fata notarului sau in fata instantei. Dar in momentul in care partile nu pot stabili singure pensia de intretinere, intervine judecatorul prin stabilirea unei sume pana la un maxim de1/4 din venitul paratului in functie de nevoile minorului si situatia sotului debitor. Acesta este un drept la care nu se poate renunta, deoarece este un beneficiu al minorului, parintii nu pot renunta la ceva ce nu este al lor.
Stabilirea sau tagaduirea paternitatii copilului din casatorie sau din afara acesteia
In NCC fata de vechiul cod civil, aceasta actiune nu mai este prescriptibila in timp. Mama, tatal sau copilul pot introduce acerasta actiune oricand. Cea mai intalnita situatie este cand mama nedivortata are un copil cu un barbat dintr-o noua relatie.
Neglijenta oamenilor de a intarzia procedura divortului din: comoditate sau costuri duce la scrierea pe certificatele de nastere ale unor copii numelui actualului sot al mamaei in loc de tatal biologic. Acest lucru se petrece din cauza prezumtiei de paternitate, este prezumat ca sotul este tatal copilului.
Procedura este de durata si destul de costisitoare din cauza testului de paternitate care se face la INML, alte teste nu sunt luate in considerare de la diferite clinici particulare.
Stabilire program de vizitare minor
Sotul care nu locuieste impreuna cu minorul are dreptul de a mentine o relatie cu acesta prin vizitele periodice. Nu exista legislatie sa reglementeze stabilirea programului de vizitare dar parintii sau instanta vor fixa un program in interesul superior al copilului.
Substituire acord parinte
In cazul in care unul dintre parinti nu isi da acordul cu privire la: plecarea minorului din tara, inscrierea la anumite cursuri sau activitati curiculare, etc, acordul acestuia poate fi substituit printr-o hotarare judecatoreasca.
Decaderea din drepturile parintesti
Exista cateva situatii exceptionale prin care unul dintre parinti poate fi decazut din drepturi: părintele pune în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtare abuzivă, prin neglijență gravă în îndeplinirea obligațiilor părintești ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
Decaderea din drepturi nu scuteste parintele de la obligatiile de crestere ale minorului.
Studierea dreptului familiei nu a fost neglijata de corpul nostru de avocati, avem experienta a peste 1000 de dosare finalizate in materie de: divort, pensie de intretinere, partaj si multe altele. Onorariile noastre pornesc de la 100lei.