Obtinere pensie de intretinere (alimentara) - Consultanta juridica
Acest articol va cuprinde reglementari, obtinere pensie de intretinere (alimentara) calcul, plata si sanctiuni pentru neplata pensiei de intretinere (numita penise alimentara de necunoscatori). Vom include si indicatii despre relatiile internationale, cand unul dintre soti este plecat in strainate sau este cetatean strain.
Reglementari Obtinere pensie de intretinere (alimentara)
In general pensia de intretinere este datorata: de parinti minorului sau copilului lor de maxim 26 de ani care este intr-o forma de invatamant, de copii fata de parintii ajunsi la nevoie, intre soti in anumite conditii, sau intre frati si surori. Suna avocatul tau chiar acum la tel 0756312330!
Pensie de intretinere minor
Pensie de intretinere este datorata de catre parintele ce nu are in grija minorul. Nu are importanta daca parintii au fost casatoriti sau nu. Pensia de intretinere se cere in procedura divortului in mod obligatoriu, nimeni nu poate renunta la dreptul de a primii pensia de intretinere deoarece nu este dreptul parintelui, este un drept al copilului.
Se poate stabili si prin buna intelegere fara a fi nevoie de o conventie sau alta procedura. In procedura divortului, organul competent se pronu8nta asupra cuantumului pensiei de intretinere. Titlu executoriu este numai hotararea judecatoreasca. Adica notarul stabileste pensia de intretinere, iar cu acea incheiere nu se poate merge la executor. Daca parintii nu au fost casatoriti este obligatoriu sa se introduca o cerere in justitie pentru stabilirea pensie de intretinere. Cuantumul pensie de „pana la 1/4” din toate veniturile nete. Pana la 1/4 inseamna ca se poate stabili si mai putin in functie de anumite aspoecte. Pentru a obtine un cuantum mai mare sau pentru a dovedi ca nu puteti plati un sfert si trebuie sa platiti mai putin din anumite considerente recomandam contactarea unui avocat pentru a face aparari intemeiate.
Cererea de chemare in judecata se introduce dupa normele generale de competenta ale instantelor romane.
Daca parintele obligat la plata pensiei de intretinere nu are venituri acesta trebuie sa plateasca procent din salariul minim pe economie. Cand salariul minim pe economie se mareste trebuie introdus un proces pentru marire pensie de intretinere.
Plata pensiei de intretinere
Modurile de plata pot fi variate: se poate plati o suma globala anticipata sau periodic sub forma de rate. Plata este datorata de la introducerea cererii sau de la data pronuntarii hotararii, depinde cum este formulata cererea de chemare in judecata. Unul dintre avocatii nostrii de poate ajuta, trimite un mail la contact@consultantarapida.ro
In cazul minorilor este datorata in functie de nbumarul copiilor: pana la
- ¼ din venitul lunar pentru un copil;
- ⅓ din venitul lunar pentru doi copii;
- ½ din venitul lunar pentru trei sau mai multi copii.
Relatii internationale Obtinere pensie de intretinere (alimentara)
- Parinte plecat cu minorul in strainate – Acesta putem considera ca este cel mai usor caz. Se introduce o actiune in fata instantelor romane fara sa aibe importanta unde se afla paratul. Trebuie sa fie citat la adresa unde locuieste, iar veniturile vor fi urmarite in timpul procesului. Daca nu puteti veni in tara puteti contacta un avocat sa se ocupe de tot, ulterior cu hotararea paratul va fi obligat sa vireze pensia de intretinere in cont sau prin alte metode de transfer al banilor in strainatate.
- Parintele obligat la plata pensiei aflat in strainate – in acest caz reclamantul trebuie sa aiba adresa din Romania dar si din strainate pentru a usura procedura de judecata. Calculul pensiei se va stabili la veniturile paratului din strainatate.
- Parinte cetatean strain – daca este cetatean roman minorul, statul are interes pentru a-l proteja, iar competenta este a instantelor romane. Procedura este cea obisnuita.
Micsorarea pensiei de intretinere
Daca vi se micsoreaza veniturile din anumite motive: pierderea locului de munca, micsorarea salariului, sau apar situatii care schimba starea financiara initiala de exemplu, mai apar persoane in intretinere, sunteti obligat sa platiti aceeasi suma pana nu faceti un proces sa cereti micsorarea obligatiilor. Ia legatura cu un avocat aici!
Marire pensie de intretinere
Daca parintele obligat la plata pensiei de intretinere scapa de obligatii de care s-a prevalat pentru a obtine plata unbei pensii de intretinere mai mici sau a inceput sa castige mai multi bani nu poate fi obligat la plata unei pensii de intretinere mai mari decat dupa castigarea unui proces in fata instantei competente.
Sanctiuni pentru neplata pensiei de intretinere
Hotararea judecatoreasca este titlu executoriu dupa ce devine definitiva, dupa acest moment puteti merge la un avocat sa va ajute cu dosarul pentru executare silita.
O alta optiune este plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie. Conditia ca plata sa nu fie executata timp de 3luni consecutiv cu rea – credinta. Daca pana la terminarea urmariri penale se executa obligatia se poate renunta la introducerea actiunii in judecata.
Contacteaza un avocat!
Alte situatii
Am mentionat la inceput alte situatii in care trebuie platita pensia de intretinere, iar acum le vom detalia pe scurt:
- Copii datoreaza pensie de intretinere parintilor ajunsi la nevoie. Parintii ce nu se mai pot ingriji singuri pot obliga pe copii sa-i ajute printr-un proces.
- Intre soti este prevazuta obligatia de intretinere si dupa incetarea casatoriei in situatii exceptionale: soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.
- Intre rude pe linie directa, frati si surori este prevazuta obligatia de intretinere in cazul in care unul este aflat intr-o stare de neputinta sau imposibilitate de a se intretine singur.
Postat In: Blog
Scris de: Avocat Florin VasilescuAvocat Florin Vasilescu
Tag-uri:- divort
- pensie de intretinere