Consultanta rapida

Succesiune mostenire avocat

Succesiune mostenire avocat

Conditii Succesiune mostenire avocat

Succesiune mostenire se face dupa decesul unei persoane, bunurile acesteia se transmit catre una sau mai multe persoane in fiinta. Noi putem sa va oferim consultanta, asistenta si reprezentanta la notar sau instanta. Puteti sa ne contactati pe mail sau telefonic.

Pentru a mosteni o persoana trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa existe, sa aiba capacitate si sa nu fie nedemn fata de defunct.

Locul deschiderii Succesiune mostenire avocat

Deschidrea mostenirii se face la judecatorie. In functie de domiciliul defunctului si locul unde se afla bunurile acestuia se hotaraste judecatoria competent.

Mostenirea se deschide la ultimul domiciliu din actul de identitate al defunctului (certificatul de deces sau hotararea declararii mortii).

Daca nu exista domiciuliu, nu e cunoscut sau nu este in Romania, mostnirea se deschide in circumscriptia judecatoriei unde defunctul are un bun, mobil sau imobil si daca nu exista bunuri in Romania atunci se deschide la orice judecatorie. In cazul stabiliri competentei in deschiderea mostenirii pe cale fortata.

Transmiterea mostenirii

Mostenirea se transmite pe cale legala sau prin testament. O parte din bunuri se pot transmite prin testament iar o parte pe cale legala. Mostenirea pe cale legala se transmite dupa cum reglementeaza legea. Numai rudele, de la gradul 1 pana la gradul 4 inclusiv au dreptul sa vina la mostenire si sotul supravietuitor. Clasele de mostenitori se exclud in functie de gradul de proximitate.

La mostenire, rudele de grad mai indepartat pot veni prin reprezentarea unei rude de grad mai apropiat.

In anumite cazuri unul dintre mostenitori poate sa se opuna la deschiderea mostenirii. Exista posibilitatea deschiderii fortate a mostenirii pe cale judecatoreasca.

Procesul de deschidere fortata a succesiunii decurge precum oricare alt proces:

 • Se face o cerere de chemare in judecata (nu este un tipizat care se completeaza la judecatorie ci este o “compunere” dupa anumite standarde si rigori impuse de lege). Cererea trebuie sa contina: datele reclamantului, paratului, ceea ce se cere, probele si se relateaza pe scurt cazul.
 • La cererea de chemare in judecata se anexeaza actele doveditoare.
 • Se depune prin posta sau la judecatoria competenta in atatea exemplare cate parti procesuale exista + 1 pentru instanta
 • Cererea ajunge la judecatorie, se repartizeaza aleatoriu unui judecator. In urma studierii cererii judecatorul poate sa mai ceara anumite lamuriri reclamantului. Cand judecatorul este lamurit instiinteaza paratul despre existenta procesului trimitand unul dintre exemplarele atasate de catre reclamant.
 • Paratul are dreptul sa depuna intampinare fata de cererea de divort trimitand catre instanta.Sa fie sau nu de acord.
 • Reclamantul primeste intampinarea din partea judecatoriei si poate sa faca raspuns la intampinare.
 • Intr-un final se stabileste primul termen de judecata.

In continuarea desfasurarea procesului variaza atat de mult incat nici macar o carte nu ar putea cuprinde toate posibilitatile a ceea ce se poate intampla. Procedura prealabila mai sus poate dura intre 1luna si 3luni dar se poate intarzia si mai mult pana la primul termen de judecata. In procesele cu minori totul se intampla mai repede dar nu instant cum isi doreste toata lumea.

Actele necesare deschidere succesiune mostenire avocat:

 • Certificatul de deces sau hotararea judecatoreasca declarativa de moarte ramasa definitiva
 • Actele de identitate ale mostenitorilor
 • Acte doveditoare privind gradul de rudnie: certificat de casatorie, certificate de nastere, etc
 • Actele de proprietate ale bunurilor din masa succesorala

Sunt necesare avocatului in cazul deschiderii unui proces.

Deschiderea succesiunilor succesive

De multe ori in practica trebuie deschise mai multe succesiuni. Fiul F1 vrea sa faca succesiune dupa tatal sau dar trebuie deschisa mostenire si dupa bunicul sau deoarefce tatal sau nu s-a ocupat la vremea respectiva. Astfel mai intai se deschide mostenirea dupa bunic, iar mai apoi bunurile bunicului cu ale tatalui intra in patrimoniul lui F1.

Costurile deschiderii succesiunii

Onorariul pentru consultanta juridica la cabientul nostru de avocatura porneste de la 100lei, iar asisitenta la notar 300lei. Taxele notariale se calculeaza la valoare bunurilor ce trebuie mostenite la fel si taxa de timbru la judecatorie.

Cat dureaza succesiune mostenire

Pe cale judecatoreasca nu exista un termen. Procedura prealabila pana la primul termen de judecata dureaza intr 1luna si 3 luni pana la primul termen de judecata. De la primul termen de judecata paratul poate intarzia procesul cerand diferite termene din multe motive.

La notariat succesiunea se deschide pe loc. Trebuie sa se prezinte toti mostenitorii chiar daca nu vor sa accepte mostenirea trebuie sa vina sa dea o declaratie notariala de renuntare, iar toti mostenitorii trebuie sa fie prezenti si sa se inteleaga. Pot exista intarzieri daca nu aveti toate actele sau actele de proprietate imobiliara nu sunt in regula.

Consulta un avocat

Daca doriti sa va intocmiti un testament va putem ajuta cu intocmirea acestuia.

Aveti nevoie de un avocat pentru a formula o actiune in instanta sau pentru a va reprezenta intr-un proces avand in vedere ca procedurile sunt complexe.

La deschiderea succesiunii puteti sa va consultati cu un avocat inainte sa mergeti la notariat. In urma consultantei juridice aflati daca aveti vocatie succesorala, ce cota vi se cuvine in functie de rudele cu care veniti in concurs la mostenire, daca anumite rude care pretind bunuri defapt nu au dreptul, etc.

Daca nu sunteti de specialitate formalitatile de la notariat, limbajul si procedura vi se pot parea complicate. Nu este nici o problema, daca doriti asistenta unui avocat putem sa va fim alaturi.

Contacteaza-ne

Poti lua legatura cu noi prin telefon si email sau poti completa formularul si te cotactam noi.

Telefon : 0756312330
Email : contact@consultantarapida.ro
Adresa : Str Cpt Nicolae Licaret nr 6 Bucuresti Sector 3 Vezi locatia