Consultanta rapida

Partaj

Partaj

Procedura partaj, poate interveni in diferite situatii: in urma divortului cand se iese din indiviziune, dupa succesiune sau in urma dorintei unor coproprietari de a partaja bunurile.

Moduri

Exista putine solutii in momentul in care oamenii doresc sa imparta bunurile: in situatia in care exista bunuri de un numar par cu aceeasi valoare este simplu, insa in momentul in care exista un singur bun de exemplu sau bunuri cu o valoare diferita lucrurile se complica.

Unul dintre coproprietari ofera jumatate din pretul bunului, dar daca amandoi doresc bunul trebuie sa motiveze un interes, sau daca nici unul nu doreste bunul ori nu pot plati diferenta de bani se organizeaza vanzarea. Partile se pot ocupa de vanzare impreuna sau individual, iar daca nu se inteleg sau nu vor sa se ocupe de vanzare se va organiza o vanzare prin executor.

Sotii fac partajul numai daca exista sistemul comunitatii de bunuri, asupra bunurilor cumparate dupa casatorie, se exclud donatiile sau mostenirile. (precum bunurile de uz personal, amintirile, fructele bunurilor proprii, sumele reprezentand valorificarea bunirlor proprii, premiile, recompensele, drepturile de autor asupra creatiilor intelectuale)

Unde se face partaj?

Partajul se poate face la notar numai prin intelegere, iar in instanta daca nu aveti timp sa va ocupati sau nu va intelegeti.

Daca persoana nu doreste sa faca partajul, prin instanta se poate face fortat, precum si deschiderea succesiunii.

Competenta este data de locul unde se afla bunul daca este un bun imobil, iar daca bunul este mobil se aplica regulile generale de competenta.

Cum se face partaj?

In mod normal propiretatea exercitata de mai multe persoane se realizeaza pe cote-parti. Din actul de proprietate rezulta cota fiecarui proprietar. In cazul sotilor se prezuma ca au cote egale. Sotul interesat poate demonstra ca avea venituri vadit disproportionate fata de sotul sau ori acesta din urma nu avea venituri si poate obtine o cota mai mare.

In cazul proprietatii in devalmasie nu se specifica care sunt cotele fiecarui coproprietar, partajul va incepe cu acest aspect, stabilirea cotelor.

Acte necesare

-Actele de identitate

-Dovada existentei bunurilor (actele de proprietate)

-anexe: rol fiscal, chitante, etc

Atentie! Nu se pot partaja bunurile care fac parte din categoria bunurilor detinute in coproprietate fortata!

Avem experienta unor numeroase si complexe dosare si suntem dispusi sa o impartim cu dvs. Avem onorarii ce pornesc de la 150lei.

Contacteaza-ne

Poti lua legatura cu noi prin telefon si email sau poti completa formularul si te cotactam noi.

Telefon : 0756312330
Email : contact@consultantarapida.ro
Adresa : Str Cpt Nicolae Licaret nr 6 Bucuresti Sector 3 Vezi locatia