Consultanta rapida

Pensie de intretinere

Pensie de intretinere

Traditional numita pesnie alimentara, acest drept este datorat de catre parintele cu care nu locuieste minorul, de catre sotul de rea credinta, intre frati, descendenti, frati si ascendenti.

Acest drept se naste in momentul aparitiei dreptului de intretinere: in cazul minorului de la nastere, in restul cazurilor momentul este cel in care persoana ajunge la nevoie. Cel care nu plateste poate fi obligat sa achite pensia de intretinere de la momentul introducerii cererii de chemare in judecata, niciodata retroactiv.

Impunere

Cuantumul poate fi stabilit de comun acord sau de catre instanta. Dreptul la pensie de intretinere al minorului este indispensabil. Parintii nu pot renunta la acest drept deoarece este un drept al copilului nu al lor. Se poate stabili o suma globala, plata periodica sau se poate plati in natura. In practica pentru a se evita abuzurile se plateste monetar.

Calculul se face in functie de venitul net al debitorului, pana la 1/4 pentru 1 minor, 1/3 pentru 2 copii si 1/2 pentru 3 sau mai multi copii. La stabilirea sumei se tine seama de nevoile minorului si situatia financiara si nevoiel debitorului.

Plata este datorata pentru minor pana la implinirea varstei de 18 ani si pana la 26 de ani daca urmeaza o forma de invatamant. Veniturile sunt verificate de instanta trimitand adresa catre ITM si ANAF.

Abandon de familie

Aceasta infractiune are in continut, printre altele, neplata pensiei de intretinere pe o perioada de 3 luni consecutive cu rea-credinta. Paratul daca nu are venituri nu poate fi sanctionat penal chiar daca i se stabilise cuntumul pensiei de intretinere la minimul salariului pe economie. Un alt element constitutiv al infractiunii de abandon de familie este alungarea sau lasarea fara ajutor, la nevoie pe cei pe care trebuia sa ii aiba in grija.

In cazul in care paratul plateste pana la terminarea procesului penal nu va fi sanctionat, iar daca plateste pana la terminarea cercetarii cauza va ramane fara obiect astfel nu va fi trimisa actiunea in fata instantei.

Pentru consultanta juridica in domeniu sau redactarea documentelor si asistenta unui avocat partener ne puteti contacta oricand la adresa de e-mail contact@consultantarapida.ro

Onorariile noastre pornesc de la 100lei.

Contacteaza-ne

Poti lua legatura cu noi prin telefon si email sau poti completa formularul si te cotactam noi.

Telefon : 0756312330
Email : contact@consultantarapida.ro
Adresa : Str Cpt Nicolae Licaret nr 6 Bucuresti Sector 3 Vezi locatia