Consultanta rapida

Dreptul European

Dreptul European

Setul de norme adoptate de Uniunea Europeana ce reglementeaza legile din spatiul UE ce are ca scop omogenizarea sistemelor de drept din teritoriul Uniunii.

Uniunea este formata din: Parlament ce are ca rol legiferarea, Consiliul care formuleaza norme pe langa Parlament si Comisia Europeana ce are rolul executivului (precum un guvern), verifica aplicarea normelor.

Curtea Europeană de Justiţie

Curtea de Justiţie este organul principal judiciar european şi asigură aplicarea uniformă si interpretarea legislaţiei în domeniul concurenţei pe tot teritoriul UE. Instantele nationale formuleaza intrebari CJUE pentru interpretarea si aplicarea corecta a dreptului european.

De-a lungul timpului, CJUE a luat multe hotărâri care au avut efecte importante asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor europeni şi care au contribuit la stabilirea unei legislatii eficiente pe teritoriul UE.

Tribunalele naţionale pot (şi uneori sunt obligate) să trimită unele dosare la CJUE pentru a stabili modul în care trebuie interpretate normele în materie de concurenţă în anumite cazuri concrete.

In cadrul unui litigiu daca se trimite dosarul la CJUE pana la solutionare se suspenda judecata. Cel mai important aspect este ca avocatul sa stie ca poate cere judecatorului acest lucru si sa fie vigilent sa descopere nerespectarile dreptului european.

Banca Centrală Europeană

BCE este banca centrală pentru monda euro. Principala sa obligatie este de a menţine puterea de cumpărare a monedei euro şi, astfel, de a asigura stabilitatea preţurilor în zona euro ( 16 ţări din UE au adoptat moneda euro începând din 1999).

Banca Centrală Europeană este consultată periodic cu privire la anumite aspecte legate de concurenţă în sectorul financiar.

Curtea de Conturi

Rolul Curţii de Conturi este de a verifica utilizarea fondurilor UE si colectarea acestora, apărând interesele financiare ale cetăţenilor Uniunii.

Curtea de Conturi poate verifica amenzile impuse companiilor care sunt răspunzătoare de comportamente anticoncurenţiale, în cazuri semnalate de Comisie.

Banii provenind din amenzi se varsa la bugetul UE.

Comitetul Economic şi Social European

Este un organ consultativ al UE, în cadrul căruia sunt reprezentate sindicatele, asociaţiile patronale şi alte grupări ale societăţii civile.

În cadrul Comitetului, secţiunea „Piaţă unică, producţie şi consum” se ocup în mod special de politica în domeniul concurenţei şi de protecţia consumatorilor.

Daca aveti intrebari putem programa o intalnire la cabinetul nostru de avocatura. Onorariile noastre pornesc de la 100lei.

Contacteaza-ne

Poti lua legatura cu noi prin telefon si email sau poti completa formularul si te cotactam noi.

Telefon : 0756312330
Email : contact@consultantarapida.ro
Adresa : Str Cpt Nicolae Licaret nr 6 Bucuresti Sector 3 Vezi locatia