blog-post
Acum 4 ani

Postat In: Uncategorized

Scris de: Avocat Florin VasilescuAvocat Florin Vasilescu

Tag-uri:

Diferente intre forta majora caz fortuit - Consultanta juridica

Pandemia nu este singura ce declansaza forta majora iar cazul fortuit intervine si mai des in raporturile civile. Vom dezvolta subiectul diferente intre forta majora caz fortuit deoarece am observat confuzii in randul clientilor nostrii.

Definitie forta majora caz fortuit

Răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forța majoră sau de caz fortuit daca legea sau partile nu dispun altfel.

Orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil este incadrat ca eveniment de forta majora.

Un eveniment care nu poate fi prevăzut și nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs este incadrat caz fortuit.

Cand, conform legii, debitorul poate fi exonerat de răspundere contractuală pentru un caz fortuit este, exonerat și în caz de forță majoră. Din definitie rezulta o diferenta. Forta majora este determinata de un eveniment natural, iar cazul fortuit este un eveniment neprevazut.

Diferente intre forta majora caz fortuit

Cele două noțiuni sunt formulate pe condiții asemănătoare, usor de confundat dar calitativ si cantitativ distincte;
Efectele produse în materie a răspunderii civile difera, fiind mai extinse pentru forța majoră decât pentru cazul fortuit;
Existenta ambelor cazuri în Codul civil nu este o gresala a legiutorului care face o distincție a efectelor chiar în articolul dedicat celor două cauze exoneratoare. Conform art.1351, alin. (4) Forța majoră și cazul fortuit se explica raportul dintre acestea: „Dacă, potrivit legii, debitorul este exonerat de răspundere contractual pentru un caz fortuit, el este, de asemenea, exonerat și în caz de forță majoră.”

Exemple

Forta majora – cand imobilul nu mai poate fi inchiriat din cauza unui fulger, devenind nelocuibil. Proprietarul nu mai poate sa isi indeplineasca obligatia, dar nu este atrasa raspunderea civila.

Caz fortuit poate fi defectarea unui produs cumparat. Vanzatorul are obligatia sa indeparteze viciul dar nu raspunde pentru inconveniente.

Aplicabilitate

In ambele cazuri, subiectii sunt exonerati de raspundere, dar nu si de executarea obligatiilor. Astfel nu sunt aplicabile, dobanzi, penalitati sau alte sanctiuni. De exemplu ratele trebuie platite dupa trecerea evenimentului. Pentru ratele neplatite inainte de aparitia cazului fortuit/forta majora nu beneficiati de exonerare.